ERASMUS + PRAGA, CEHIA

Postat de catre administratie Lasa un comentariu

erasmus

În cadrul proiectului KA 1 – I.M.P.A.C.T. (Îmbunătăţirea Mijloacelor de Prevenire a Abandonului şcolar în rândul Copiilor şi Tinerilor), finanţat din fonduri europene, Liceul Tehnologic Focuri a trimis in perioada  25.02.2016 – 29.02.2016 patru dintre cadrele didactice titulare la un curs de formare organizat de International TEFl Certificate, în Praga, Cehia. Obiectivul principal al proiectului, care se derulează pe o perioada de 12 de luni, este dezvoltarea în context european a competențelor unui număr de 8 cadre didactice, în vederea reducerii abandonului școlar. Astfel, în acest prim flux au participat doamna profesoară şi director Pentiuc Ionela, doamna învăţătoare Lungu Liliana şi domnii profesori Ciobotaru-Coguţ Daniel şi Tecucianu Cătălin

Cursul, s-a desfăşurat pe o perioadă de cinci zile, după programul de mai jos, şi a vizat următoarele aspecte:

Luni:

  • Noţiuni introductive;
  • Practici europene;
  • Evaluarea şi prevenţia abandonului şcolar timpuriu;
  • Abandonul şcolar timpuriu în teoriile educaţionale; Multiculturalismul şi elevii care provin din diferite medii socio-economice.

Marţi:

  • Identificarea elevilor cu risc de abandon şcolar;
  • Comunicare, strategii de prevenire a conflictelor şi soluţionarea situaţiilor conflictuale.

Miercuri:

  • Metode de predare (metode de predare şi învăţare active, învăţarea prin cooperare, educaţia de la egal la egal, învăţarea bazată pe sarcini de lucru)

Joi:

  • Îngrijirea instituţionalizată pentru tinerii aflaţi în situaţii de risc

Vineri:

  • ICT în educaţie, proiecte bazate pe aplicarea efectivă a creativităţii în educaţie.
  • Evaluare si feedback

Experienţa internaţională a fost una cu adevărat benefică atat personal cat si profesional. Praga este un oraş de legendă : de la piatra cubică ce împânzeşte centrul vechi şi până la clădirile impunătoare, totul este menit sa transpună  viziatorii intr-o alta era istorica. La Praga timpul se scurge diferit ; cele sapte zile petrecute in capitala Cehiei au zburat si toti participantii au trait un profund sentiment de regret la finalul cursului de formare. Nenumaratele poduri peste Vltava sau ceasul astronomic medieval din Centrul Vechi, Cartierul Evreiesc sau grădinile de sub castel au fost doar câteva dintre obiectivele vizitate în acest loc de basm.

Cursul a reunit profesori din Bulgaria, Grecia, România, Spania şi Turcia. Pe parcursul celor 5 zile de training s-a reuşit  nu doar îmbunătăţirea nivelului lingvistic, dar şi îmbogăţirea experienţelor interculturale. Profesorii au avut ocazia să faca un real schimb de practici si idei cu profesori din alte ţări. Asadar, experienta cursului a reprezentat un puternic factor motivant pentru cadrele didactice implicate care s-au intors in tara cu un plan bine pus la punct de diseminare si implementare a ideilor prezentate.

Liceul nostru a realizat faptul ca nu poţi deveni o şcoală europeană dacă sistemul tău de educaţie nu este unul european ; nu poţi avea un sistem de învăţământ european  decât dacă vezi, faci schimb de bune practici, încerci să îţi însuşeşti ceea ce la alţii funcţionează de ani. Învăţăm împreună cu alţii, luăm ce este bun de la ei, îmbunătăţim şi schimbăm ceea ce nu funcţionează la noi astfel incat scoala să vina in intampinarea nevoilor actuale ale elevilor si sa ii pregătească pentru o societate aflata in permanenta schimbare.

 

 

Acest proiect este finanțat cu sprijinul Comisiei Europene prin programul Erasmus +. Conținutul documentelor postate pe aceasta pagina reflectă numai punctul de vedere al autorului și Comisia nu este responsabilă pentru eventuala utilizare a informațiilor pe care le conține.

Galerie

 

Documente curs

ESL_January

esl-group-report_en

Resistance

Categorie: Fără categorie

Postare scrisa de

Lasă un răspuns